Dönem Dönem Arkadaşlık İlişkileri!


Dost sanma şanlı vaktinde dost olanı.

Dost bil gamlı vaktinde elinden tutanı. 

MEVLANA

  Bu konu ilk başlarda ne kadar basit ve önemsenmeyecek gibi dursa da bu yazının sonunda, okul yıllarında ve sonrasında yapılan arkadaşlık ilişkilerinin ne denli önemli olduğunu anlayacak ve bana hak vereceksin.

  Hatta şu an “ Arkadaşlık işte ne denli bir önemi olabilir ki?” diye düşünüyor bile olabilirsin. İşte ben, aklında olan bu tabuyu yıkmak ve farklı bakış açıları yakalamana yardımcı olmak için bu konuyu sana dönem dönem sunmak istiyorum;

 

1) Arkadaşlık İlişkilerinin Başladığı Dönem


  Arkadaşlık ilişkilerinin başladığı (yoğunlaştığı) bu dönem; anasınıfı ve ilkokul yıllarına denk geliyor. Bu yıllarda kişi (sen); alışılmış olan aile ortamından bir nebze de olsa uzaklaşıp, kendi yaş grubunda olan insanlarla kaynaşmaya başlıyor.

  İlk başlarda arkadaşlık ilişkilerinde bulunmak zor gelse de zamanla alışıyor ve bu duruma uyum sağlıyorsun. İşte bu ilk adımla beraber hayatın boyunca unutmayacağın anılar biriktirip yeni yeni arkadaşlıklar ediniyorsun.

2) Arkadaşlık İlişkilerinin Gelişim Gösterdiği Dönem


  Bu dönem daha çok orta okul ve lise yıllarına denk geliyor. Bu yıllarda kişi; arkadaşlık ilişkilerinde, başladığı döneme göre daha tecrübeli olsa da biraz ham kalıyor da denebilir. Açıkçası ustalık makamına erişebilmesi için biraz daha pişmesi gerekiyor. Aslında bu dönemde yapılan yanlış arkadaş seçimleri kişinin ileriki yaşamını bile etkileyebiliyor. Bu yüzden arkadaşlık ilişkilerinde olabildiğince dikkatli ve emin adımlarla ilerlemesi gerekiyor.

  İnsan, fıtratı gereği yanlış yaptıkça yaptığı yanlıştan ders çıkaran ve doğrusunu öğrenen bir varlık. Bu yüzden bu yıllarda yaptığı yanlış tercihler, ileride hanesine tecrübe olarak da eklenebilir. Bundan dolayıdır ki bu yıllarda yanlış arkadaşlık seçimleri yaparım korkusuyla arkadaşlık ilişkilerini aksatmamalıdır.

3) Arkadaşlık İlişkilerinin Zirve Yaptığı Dönem

  Evet, arkadaşlık ilişkilerinin zirve yaptığı dönem dedik ama zirveden kasıt kocaman bir arkadaş kitlesine sahip olman değil. Senin düşünüş tarzına uygun olan kişileri seçtiğin dönem, arkadaşlık ilişkilerinin zirve yaptığı dönem olarak adlandırılıyor. Bu dönem daha çok üniversite yıllarını kapsıyor.

  Yeni bir okula başladığından ötürü yeni arkadaşlıklar ediniyorsun ama bu arkadaşlıklar daha çok senin yaşayış biçimine uygun kişiler oluyor. Çünkü ilkokul ve lise dönemlerinde edindiğin tecrübeler senin arkadaşlık ilişkilerine daha temkinli yaklaşmana ve daha spesifik düşünmene olanak sağlıyor. Bu yıllarda etrafında gereğinden fazla arkadaş görmüyorsun. Açıkçası “Az insan, çok huzur.” sözünün haklılığını da bu yıllarda daha iyi anlıyorsun.

4) Arkadaşlık İlişkilerinin Bitiş Çizgisine Yaklaştığı Dönem


  Bu dönem, üniversiteden sonraki hayatını kapsıyor. Tecrübeli, donanımlı ve karakteristik özelliklerinin tam anlamıyla oturduğu bir dönemden bahsediyoruz. Buna bağlı olarak arkadaş çevrende bir azalma görülüyor ama bunun sana pek bir zararının olduğunu da düşünmüyorsun.

  Zaten arkadaşlığını devam ettirmek istediğin kişiler daima yanında oluyor. Düşünce yapının uyuşmadığı çoğu insanla da bu dönemde yolların ayrılıyor. Evet bir yol ayrımından bahsediyoruz ama belki de bu dönem, arkadaşlık ilişkilerinde en memnun kaldığın dönem statüsüne ulaşıyor.


Dostluk gül olmaktır; yaprağı ile de, dikeni ile de.

ŞEMS-İ TEBRİZİ





 

Yorum Gönder

0 Yorumlar