İş Garantili Meslekler!



  Uzun süredir sosyal medya platformlarında sırf takipçi kazanabilmek adına "İşte İş Garantili Meslekleer!" başlığı altında yayımlanan uydurma yazılara inanıyor musun gerçekten? Eğer cevabın evet ise seni biraz ağırlamak istiyorum.  Ne içersin çay mı kahve mi?

  Sen çay/kahve'ni yudumlarken ben de sana bu konuyu maddeler halinde açıklayayım;

1) Gerçekten İş Garantili Meslekler Var mı?


  Öncelikle şunu bilmeni isterim: "İş Garantili Meslek!" diye bir şey yok. Şayet böyle bir şey gerçek olsaydı herkes o alana yönelirdi ve bundan ötürü diğer meslek gruplarında kontenjan açıkları oluşurudu. Hal böyle olunca neredeyse birkaç meslek dışında diğer meslek grupları yok olmaya mahkum bırakılmış olurdu!

  İş garantili mesleğini sen belirlersin. Sen ne kadar iyiysen alanında uzmanlaştığın dal da senin için o kadar iş garantili! 

2) Doktor Ol İşini Garantile!


  Bu ve buna benzer söylentilerin asılsız olduğunu bilmelisin. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki tıp alanında 2023 yılıdna hekim fazlalığı oluşacak. Peki bu ne demek oluyor? Şöyle ki; eğer hekim fazlalığı oluşursa tıp eğitimini en üst başarı puanıyla bitiren hekimler iş bulabilirken, diğer hekim adayları işsiz kalabilecek. Hal böyleyken "Sağlık alanında garanti iş var!" demek ne kadar doğru olur sen düşün!

3) İşsiz Kalmamak İçin Ne Yapmalıyım?


  "Tamam, iş garantili mesleğin olmadığını anladım ama ben, okuduğum/okuyacağım bölümden mezun olduğumda işsiz kalmamak için ne yapmalıyım?" diye düşünüyorsan bu madde tam senlik!

  Şimdi bir şirkette yönetici olduğunu ve bu şirketteki bir departmana 20 kişilik eleman alımı yapacağını bildiren bir haber yayınladığını düşün. Tabii ki belli bir süre sonra aradığın kriterlere uygun insanların iş başvursunda bulunduğuna şahit olacaksın. Sen 20 kişilik alım yapacağını söyledin diye sadece 20 kişi mi başvuruda bulunacak? Tabii ki hayır. Biz 50 kişinin başvuruda bulunduğunu varsayalım. Peki bu insanaları neye göre sıralayacaksın da 50 kişi içerisinden 20 kişi alım yapacaksın? Boy-kilo oranlarına göre mi? ya da cinsiyet ayrımı yaparak mı? Tabii ki bunları kriter olarak göz önünde bulundurmayacaksın. 50 kişi başvuruda bulunmuş ama kaç tanesi kendini yetiştirebilmiş? Kaçı birden fazla yabancı dil biliyor? Başvuran kişilerden kaçı üniversite yıllarında girişimlerde bulunmuş ya da kaçı yan gelip yatmış? (Burada CV'nin önemi, dolayısıyla da üniversitedeyken yaptığın işler ön planda oluyor) Kaçı referans gösterebileceği insanlar ile tanışmış?...

  İş garantili meslek istiyorsan, kendini sürekli geliştirmelisin. Yani kendini öğretmen diye tanıtıp takipçi peşinde olan kişiler, "Bu meslekler iş garantili" dedi diye o meslekler iş garantili hale gelmedi! Eğer iş garantisi istiyorsan CV'ne, seni aynı bölümü okuyan kişilerden soyutlayacak özellikler eklemen gerek. Bunu da yalnızca emek vererek başarabilirsin. 

   Emek olmadan(emeksiz), yemek olmaz.




Yorum Gönder

0 Yorumlar