" Müzik, sonsuzluğun anlatımıdır. " SCHELLİNG
Kulağa gelen müzik tekse de onu oluşturan notalar farklıdır. İşte bu yüzden müzik, onu dinleyen kişinin iç dünyasında farklı anlamlar ve izler bırakır. Bir tanım yapacak olursak, müziğe notaların dans etme sanatı da diyebiliriz. Ee, haliyle notalar da onları düzenleyen sanatçıya göre dans eder. Do, Re, Mi, Fa, Sol...
Yapılan araştırmalarda müziğin insan yaşamına olumlu yönde etkilerinin olduğu kanıtlanmıştır. Aslında müzik, insanın ruhunu beslediği gibi hayata farklı açılardan bakmasına da olanak sağlıyor. İşte bu yüzden üniversite yıllarında müzikle ilgilenmen gerekiyor!
"Ee tamam da neden sadece üniversite yıllarında müzikle ilgilenmem gerekiyor?" diye düşündüğünü sezer gibiyim. Aslında haklısın, müzikle sadece üniversite yıllarında ilgilenmen gerekmiyor. Tüm yaşantın boyunca onunla ilgilenmeli ve ruhunu onunla doyurmalısın. Ancak bu zamana kadar herhangi bir müzik faaliyetinde bulunmadıysan, üniversite yılları tam da senin harekete geçmen gereken zaman dilimine denk geliyor. İşte bu yüzden üniversite yıllarında müzikle haşır neşir olmak gerek.
Gel hep beraber bu haşır neşir olma muhabbetini 3 maddede özetleyelim;
1) Müzikle nasıl ilgilenebilirim?
Müzikle ilgilenmek demek sadece dinlemekten mi ibaret? Tabiki de hayır. Onunla ilgilenmeye herhangi bir enstrüman çalarak başlayabilirsin. Bu açıdan üniversitede müzik kulüplerine üye olup eğlenebilir, enstrüman çalmayı öğrenebilir ve aynı zamanda da müzik kulağını geliştirebilirsin. Bu yüzden üniversite yıllarını çok etkin ve dolu dolu bir şekilde geçirmelisin.
2) Müzikle haşır neşir olmak bana nasıl bir fayda sağlayacak?
Müziğin hastalıkları tedavi etmede birçok faydası olduğunu gösteren yüzlerce araştırma mevcut. Bu da müziğin, yalnızca insan ruhuna değil bedenine de iyi gelen bir enerjiye sahip olduğunun göstergesi olabilir. Bunun yanı sıra müzik, beynin dinlenmesine ve beyin fonksiyonlarının daha iyi çalışmasına katkı sağlar. Stresi azaltıp, depresyonu önler.
Şarkıların düz metinlere nazaran neden daha kolay ezberinde kaldığını hiç düşünüdün mü? Bunun müzik notalarının muazzam dizilişi ve müziğin insan beyninde oluşturduğu etkiden kaynaklandığını öğrendim. Bu işin bir de bilimsel boyutu var tabii. Merak edenler buradan müziğin ezberde neden daha kolay kaldığını açıklayan çeviri makaleyi okuyabilir.
3) Sadece üniversite yıllarında müzikle ilgilenmek yeterli olacak mı?
Hayır, yeterli olmayacak. Zaten bu yazının amacı da sadece üniversite yıllarında müzikle ilgilenmeni sağlamak değil. Bu yaşa kadar müzikle yolun kesişmediyse ve müziğin olumlu etkilerinden haberdar değilsen seni müzikle tanıştırıp haşır neşir etmek istedik.
Tabii ki üniversiteden sonra da müziğe devam edebilir ve kendini geliştirebilirsin. Bu tamamen sana ve düşüncelerine bağlı. Ben sadece seni onunla tanıştırmak için bir aracıyım. Onunla tanışmak da tanışmayıp "Uzak dur bendeen!" demek de senin sorumluluğunda.
"Her his müzikle teselli bulabilir." GEORGE ELİOT
0 Yorumlar