" Mezuna kalmak ya da kalmamak."
Evet mezuna kalabilirsin, bir sene daha çalışabilirsin, bir sene daha çaba harcayabilirsin. Hayallerin için, ilerideki yaşantın için, mutlu olman ve en önemlisi de huzurlu olman için değmez mi? Bence değer. "Tamam sence değer de biz karar veremiyoruz ki! " diye düşünüyorsan yazıyı okumaya devam etmelisin. Bu yazının sonunda şu an aklında bulunan soru işaretlerinin kalmayacağından eminim.
Mezuna kalmak, istediği sıralamaya ulaşamayıp dolayısıyla da istediği üniversiteye yerleşemeyen öğrencilerin 1 sene daha sınava hazırlanması olarak tanımlanabilir. Farkettiyseniz başarılı veya başarısız diye herhangi bir ayrım yapmadım. Çünkü mezuna kalan öğrenciler başarısız olarak nitelendirilemez.
20.000 sıralama ile de mezuna kalabilirsiniz, 500.000 sıralama ile de. Çünkü her insanın hayalleri ve hedefleri farklıdır. Bu yüzden mezuna kalan kişi başarısız değil hedefine sadık olan kişidir.
2) Mezuna Kalmak Zaman Kaybı mıdır?
Sadece puanının yettiği ve sadece üniversite okumak için seçtiğin bir bölümde öğrenim gördüğünü düşün. Sence mantıklı mı gerçekten ? Kim ister ki üniversite yıllarını mutsuz ve huzursuz geçirmeyi...
Sınava tekrar hazırlanman senin başarısız olduğunu değil aksine ulaşmak istediğin hayale ne kadar bağlı olduğunu gösterir. O yüzden eğer mezunluğu seçeceksen, mezunum ve boşa zaman harcıyorum deme. Hayallerime ulaşmam için bir bedel ödemem gerek ve ben bu bedeli ödemeye hazırım de :)
3) Mezuna Kalırsam Hedefime Ulaşabilecek miyim?
Bu soruyu kişisel olarak benim cevaplamam mümkün değil. Çünkü bunu kendi iç sesine sorup onunla tartışman gerek. " 1 sene daha çalışabilir misin? Bu tempoya hazır mısın? Yeterince dinlendin mi? Hedefine ulaşmak için gerekli çalışmayı yapabilecek misin? " gibi soruları kendine yöneltip bu soruları dürüstçe cevaplaman gerek.
4) Mezun Senemde Çok Zorlanır mıyım?
Maalesef bu soruyu da senin cevaplaman gerek. Fakat bildiğim ve tecrübe edindiğim bir şey var o da şu: Eğer bir işi severek yaparsan zorlanmazsın. "E ben ders çalışmayı sevmiyorum ki" dediğini duyar gibiyim. Zaten ders çalışmayı sevmen gerekmiyor. Hedefini ve hayalini sevmen yeterli. Eğer hedefini ve hayalini seversen, ders çalışırken zorlanmazsın. Matematik bile çalışsan bu böyledir, değişmez :)
5) Mezuna Kalmaya Nasıl Karar Verilir?
Tercih dönemi geldiğinde karşında bir yol ayrımı olacak. Ve sen bu yollardan birini seçip hayatına devam edeceksin. Sınav sonucuna göre istediğin bölümü kazanabilecek sıradaysan ne âlâ fakat kazanabilecek bir sırada değilsen bir seçim yapman gerekecek. Sırf üniversite okumak için istemediğin bir bölümü mü tercih edeceksin yoksa; ben burdayım ve hedefim için 1 sene daha çalışmaya hazırım mı diyeceksin? Tercih dönemi gelene kadar bunu düşünmen ve yol haritanı çizmen gerek.
Ha bide unutmadan " Ben mezunum " demekle iş bitmiyor maalesef. Mezunluğun verdiği sorumluluğu üstlenmen ve bir an önce çizdiğin yol haritana start! vermen gerekiyor. Konu çizelgelerini eline alıp güzelce bir plan yapmalısın. Yapmalısın ki 1 sene boyunca vereceğin emeğin karşılığını, sınav sonuçlarının açıklanacağı gün alabilesin.
Mezun olmaya ve tekrar sınava hazırlanmaya kesin olarak karar verdiysen, bir yerden başlaman gerek bu işe. Evet yanlış duymadın tertemiz bir A4 kağıdı al eline ve bugüne kadar edindiğin tecrübeleri, yaptığında sana katkı sağlayan veya sağlamayan her şeyi o kağıda tek tek yaz. Gerekirse birden fazla kağıt kullan ama her şeyi dök o kağıtlara ki istediğin başarıya ulaşabilesin.
7) Şimdi Hayalindeki Üniversiteyi Fethetme Zamanı!
Eğer mezunsan ve sınava tekrar hazırlanmak istiyorsan, sınav sürecin geçen senekinden birazcık daha farklı olabilir. Sen, " Ne ki bu farklılığın kaynağı? " diye düşünmeden ben hemen söyleyeyim: Tecrübe! Evet artık bir sınav tecrüben var ve neyi nasıl yapman gerektiğini 12.sınıfa yeni geçen arkadaşlara nazaran daha iyi biliyorsun. Bu yüzden bu tecrübeyi kullanman, farkını ortaya koyman ve istediğin üniversiteyi veya bölümü fethetmeye başlaman gerek.
Son olarak bu seçimleri yaparken ailene danışmayı ve onların da fikirlerini göz önünde bulundurmayı unutma. Fakat bu sadece onların düşünceleri ile hareket et anlamına da gelmiyor. Hayatını şekillendirecek olan sensin ve senin vereceğin kararlara göre bu ülkede bir şeyler değişecek bunu da unutma. Çünkü yarının; doktorları, mühendisleri, avukatları, hakimleri, savcıları ve yazarları bizleriz. Bizlerin çabaları ve çalışmaları neticesinde bu ülke kalkınacak veya kalkınamayacak. İşte " vereceğin karara göre bu ülkede bir şeyler değişecek " derken bunu kastediyordum. Hep birlikte daha güzel yarınlarda buluşmak dileğiyle.
İlerki yaşamınıda başarılar dilerim! Her şey gönlünce olsun...
0 Yorumlar